قائم مقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور، نظامنامه پایگاههای میراث ملی و جهانی را با هدف ارتقای کمی و کیفی، اتخاذ رویکرد جدید همراه با نوآوری، تفویض اختیار، نظارت کارآمد، افزایش انسجام درون سازمانی و تحقق مدیریت واحد و یکپارچه پایگاهها ابلاغ کرد.
برخی از رئوس نظامنامه شامل تعاریف پایه و سطحبندی پایگاههای میراث فرهنگی، چشمانداز شامل ماموریت، اهداف، راهبردها، سیاستها و برنامهها و همچنین ساختار مدیریتی پایگاهها شامل نظام اداری، نظام مدیریتی، نظام مالی و نظام حقوقی و در نهایت شرح وظایف پایگاهها است و جزئیات کامل وظایف و اختیارات مسئولان ستادی وزارت، ادارهکل استانها و مدیران پایگاههای میراث ملی و جهانی در چارچوب این نظامنامه مشخص شده است.
با ابلاغ نظام نامه پایگاه های میراث ملی و جهانی، تصمیمات در ۵۳ پایگاه در ۲۶ اثر میراث جهانی و حدود 100 پایگاه ملی و استانی بر اساس نظرات شخصی نخواهد بود و این مهم در راستای تاکیدات مقام عالی وزارت، قائممقام و معاون میراثفرهنگی کشور بوده است.
با عنایت به ماموریت پایگاههای میراث ملی و جهانی که تحقق امر حاکمیتی حفاظت از میراث فرهنگی و دستیابی به اهداف و انجام تکالیف معاونت میراث فرهنگی در چارچوب مدیریت یکپارچه و نظاممند صورت پذیرد، ابلاغ این نظامنامه و اجرای آن گام بلندی برای تحقق این ماموریتها است. از آنجا که راهاندازی و تاسیس پایگاههای میراث فرهنگی پدیده خلاقانهای بوده که به ابتکار ایران صورت پذیرفته است و سابقهای در حدود ربع قرن دارد، لذا اداره کل پایگاهها نسبت به تشکیلات میراث فرهنگی نهادی نوپاست و جالب اینکه مشابه جهانی نیز ندارد که حتی بتوان از آن الگوبرداری کرد، بلکه بالعکس تجربیات این شیوه مدیریت در حوزه میراث فرهنگی و بهخصوص در پایگاهها بهعنوان نمونه موفق، قابلیت استفاده در دیگر کشورها را دارد؛ چرا که دانش و تجربههای مدیریتی را در خود جمع کرده است و ابلاغ این نظامنامه با تکیه بر همین داشتهها است.
یکی از نقاط قوت نظامنامه ابلاغی، همین پشتوانه بوده است. نظامنامه مذکور کمک شایانی به ساختار و تشکیلات و سرمایه انسانی و ساختار مدیریتی و برنامه و راهبرد و سیاستگذاری و توجه به اولویتهای پایگاههای میراث ملی و جهانی خواهد بود. تلاشی که با خرد جمعی در تهیه نظامنامه شده این است که به خرد جمعی با تشکیل شوراهای گوناگون، از جمله: شورای سیاستگذاری پایگاههای میراث ملی و جهانی، هیات راهبردی پایگاهها، کمیته انتصابات و... توجه ویژهای داشته است و این شوراها برای ترسیم نقشه راه برای اجرای ماموریتها و چشماندازها و نظارت بهکار گرفته شدهاند و اهمیت نظامنامه در آن است که از اعمال نظرات شخصی در مدیریت پایگاهها کاسته است.
سخن آخر به نقل قولی از مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی پرداخته میشود که نظامنامه یک مرامنامه نیست تا در آن فقط توافقات اولیه شکل گیرد؛ بلکه دستورالعمل اجرایی مشخصی است که رئوس اصلی و چارچوب وظایف پایگاههای میراث ملی و جهانی را مشخص میکند.
انتهای پیام/